Аукцион
Качи обява
toggle menu logo

За какво да се внимава при покупка на имот

    Злоупотреба с личните данни, продажба на имоти с подправени пълномощни и недоговорено намаляване на цените без знанието и съгласието на собствениците са сред най-често срещаните лоши практики при сделки с недвижимо имущество. В същото време почти всички сделки с недвижими имоти се сключват при ползване на брокерски и агентски услуги, като в България няма действащи ясни правила и закони, които да регламентират качеството на предлаганата услуга и хората, които я изпълняват.


В тази ситуация експертите на Асоциацията на бизнес експертите дават няколко съвета за какво да се внимава при покупка на жилище.

Оглед и цени

се впечатлявайте от подредени и добре изглеждащи имоти – препоръчваме да огледате имота с помощта на строителен експерт или инженер. Истинското състояние на имота трудно би могло да бъде оценено от човек, който няма специфични познания за неговата поддръжка. 
Изисквайте също така текуща оценка на имота от независим оценител. Не забравяйте, че невинаги нещата са така, както изглеждат.

Избор на район

Не избирайте новия си дом по снимка. Разходете се в квартала, където планирате да живеете. Влезте в някой от магазините, изпийте едно кафе в района, седнете за обяд или вечеря. Позволете си да усетите атмосферата.

Важно е също така да имате списък с приоритети за предоставените допълнителни услуги и транспорт в района:

● Достъп до основните пътни артерии;
● Наличие на градски транспорт в близост – автобус, метро, трамваи;
● Магазини и възможности за забавление;
● Училища и детски градини – ако планирате или вече имате дете;
● Болници и аптеки.

Осведомете се за предстоящи и потенциални промени в ландшафт плана в района и околността – подобни могат както да покачат, така и да понижат цената на имота ви след 5 години.

Финансови рамки

Винаги поставяйте много ясни финансови рамки, в които можете да се вместите при покупката на имот. Ангажиментът е дългосрочен, а погасяването на ипотечните вноски зависи от финансовите ви възможности. 

Придържайте се към правилото 20/80

Инвестирайте 20% собствен капитал и заемете 80% от банката. По този начин ще успеете да си гарантирате по-добри условия за кредита, а и ще имате известна сигурност, че не сте изцяло зависими от решението на банката, за да покриете дължимото.

Изисквайте от брокера си актуална онлайн проверка

Повечето професионални брокери имат достъп до електронен регистър, в който се отбелязват на всеки час всички промени по имотните партиди. Информацията е различна от тази в "Удостоверение за тежести" от Агенцията по вписванията, където данни може да не са обновявани до 4-5 дни. (Читател на "Дневник", който е юрист, подчерта, че в България има само 1 регистър на недвижимите имоти - нарича се Имотен регистър към Агенция по вписванията, до който нотариусите имат служебен достъп. В него проверки може да прави и всеки друг след регистрация. При издаването на официален документ, информацията в него за наличието или липсата на тежести за даден имот или лице е актуална към часа на издаването. Имотният регистър се попълва от съдиите по вписванията, като те издават и удостоверенията, т.е. няма как онлай да се види нещо различно спрямо удостоверението към един и същ момент).

Обмислете всички разходи

След първоначалната вноска за собствено жилище следват и много други разходи, които трябва да бъдат добре преценени.

• Избирайте с дългосрочен и практически подход. 
• Предпочитайте ново строителство, но не твърде ново, както и хоризонтална отоплителна система. Така гарантирано ще намалите разходите си за енергия впоследствие. 
• Енергийната ефективност е ключова тема при покупка на имот.
• Не забравяйте за таксите по самата сделка на покупко-продажба.
• Изисквайте от брокера си подробна разбивка за всички съпътстващи разноски и данъци. 

Не забравяйте

Кредитът за изплащане на жилището не трябва да надвишава 30–40% от месечните нето приходи на семейството. В противен случай е въпрос на време да изпаднете в несъстоятелност.

И най-важното – никога и при никакви обстоятелства не подписвайте документ, не купувайте и не се оставяйте да бъдете притиснати от "кратки срокове" и "бързи сделки". По-добре да не купите "мечтания имот", отколкото да се окажете измамен от некоректен брокер или продавач.

Източник: www.dnevnik.bg
Copyrights 2021. Designed by Creative Design Studio